Wijnen

Onze wijnen staan in het menu gerangschikt per regio, van Noord- naar Zuid-Italië.

La Piccola Cantina is gekend voor het rechtstreeks importeren van zorgvuldig gekozen wijnen uit Italie. Wij bezoeken zelf regelmatig de gekende Italiaanse wijnhuizen en kennen aldus onze leveranciers persoonlijk.

Twee maal per jaar organiseren wij een wijndegustatie in onze zaak te Tienen. Privé-degustaties zijn mogelijk op aanvraag.

Noordwest-Italië

Wordt aan drie zijden begrensd door bergen die de warme zomerzon temperen in het koele klimaat. Door de lange herfsten en schrale bodems blijft de zuurheid van de druif behouden, waardoor er zich complete smaken ontwikkelen. De Nebbiolo druif doet het uitstekend op de kalksteen van de Langhe-heuvels. Samen met de Barbera en Dolcetto vormen ze een perfect Piemontees trio. Maar er is meer, namelijk de aromatische witte wijnen van Valle d'Aosta en Ligurie, uit de noordelijkste uithoek. In de Ligurische Alpen zijn er de aromatische witte wijnen en in het oosten de vruchtbare vlakten van Emilia met voornamelijk de Lambruscodruiven.

Noordoost-Italië

Strekt zich uit van Valle dell'Isarco in het noorden tot aan Verona in het zuiden en vervolgens in een boog langs de Alpen van de Veneto en Friuli-Venezia Guilia tot aan de golf van Triest. Veneto heeft de langste wijntraditie. De rode Valpolicella's van gedroogde druiven zijn afstammelingen van een eeuwenoude specialiteit uit de heuvels bij Verona. Trentino-Alto Adige, Veneto en Friuli-Venezia Guilia tellen samen zo'n 50 officiele druivensoorten. Dit zijn zowel lokale soorten als Refosco en Lagrein maar ook internationale druiven als Sauvignon-blanc, Chardonnay en Pinot-Grigio. Deze regio produceert mousserende, droge witte, rosé, rode en dessert wijnen. Soave, Valpolicella en Prosecco zijn de voorbeelden van Veneto. De wijnindustrie van Friuli-Venezia Guilia en Trentino-Alto Adige is jonger, maar hun topwijnen behoren tot de nationale elite. De lokale vraag naar deze wijnen is groot, zodat er weinig overblijft voor export.

Midden-Italië

Bevindt zich tussen het heuvelachtige noord-oosten van Toscane en de kustvlakten bij Molise. De centrale wijnregio's hebben 1 ding gemeen: de Apenijnse bergketen die dwars door het midden loopt. Aan de Adriatische zijde loopt het gebied ononderbroken langs de kust, door de vlakten en heuvels van Romagna, le Marche, Abruzzo en Molise. Aan de westkant van de Apenijnen liggen de belangrijkste gebieden verspreid in het heuvelachtige binnenland van Toscane, Umbrie en Lazio. De rode wijnen worden grotendeels gemaakt van Sangiovese en Montepulciano druiven. Bij de witte wijnen biedt Verdicchio het meeste karakter en kwaliteit. Doch steeds meer producenten experimenteren met Franse druivensoorten zoals Cabernet, Sauvignon en Merlot.

Zuid-Italië en de eilanden

Eén van de grootste Italiaanse wijnbouwgebieden ligt op de vruchtbare vlakten van Apulië. In de heuvelachtige gebieden Bossilicata, Campanie en Calabrie is het telen van druiven moeizamer en zijn er maar een paar DOC(G) te vinden. De wijnbouw op Sicilië wordt bedreven op de hellingen van de Etna en is net zoals op Sardinie gevarieerd en genereus. Dit dankzij het perfecte klimaat en een grote hoeveelheid goede, lokale druivensoorten.