Terre di Sarizzola

Het bedrijf heeft zijn wortels in de geschiedenis van de familie van oprichter Pietro Penacca die al in de tweede helft van de 19e eeuw wijngaarden cultiveerde in Sarizzola (de eerste stad gesticht in de Ossona-vallei!). Zij produceerden wijn die geconsumeerd werd in de familie en als cadeau gegeven werd aan vrienden en kennissen. Secondo, de zoon van Pietro, kan worden beschouwd als de ware grondlegger van het bedrijf. Dankzij hem werd in de naoorlogse periode uitgebreid om wijn te produceren die werd verkocht in de nabijgelegen steden Milaan en Genua. Halverwege de jaren zeventig kreeg Secondo gezelschap van zijn zoon Franco en samen legden zij de basis voor de oprichting van het huidige bedrijf. Vanaf dat moment breidde het bedrijf zijn commerciële netwerk uit door de productie te verhogen, uitsluitend met druiven van het domein.

WITTE WIJNEN

Streek Piemonte
Naam Terre Bianche
Jaartal 2022
Producent Terre di Sarizzola
Appellatie DOCG
Type Witte wijn
Druivensoort Cortese 100%
Alcoholgehalte 13.00%
Vinificatie De fermentatie gebeurt in stalen tanks met het gebruik van geselecteerde gisten. Grondsoort: mergel.
Serveren bij Visgerechten en aperitieven
Bewaarpotentieel 4 jaar
Hoe serveren Serveer bij een temperatuur van 8-10°C
Prijs 10,54€/fles (excl. BTW) - 12,75€/fles (incl. BTW)


Streek Piemonte
Naam I Mandorli Favorita
Jaartal 2022
Producent Terre di Sarizzola
Appellatie DOC
Type Witte wijn
Druivensoort Favorita 100%
Alcoholgehalte 13.50%
Vinificatie De fermentatie gebeurt in inox tanks. Grondsoort: Marly kalkhoudend.
Serveren bij Visgerechten, wit vlees en kazen
Bewaarpotentieel 4 jaar
Hoe serveren Serveer bij een temperatuur van 8-10°C
Prijs 12,36€/fles (excl. BTW) - 14,95€/fles (incl. BTW)


Streek Piemonte
Naam Biancornetto Derthona
Jaartal 2020
Producent Terre di Sarizzola
Appellatie DOC
Type Witte wijn
Druivensoort Timorasso 100%
Alcoholgehalte 15.00%
Vinificatie De fermentatie gebeurt in inox tanks. Grondsoort: mergel, siltig, kalkhoudend. periodieke batonnage tot de botteling, die ongeveer anderhalf jaar na de druivenoogst plaatsvindt, gevolgd door een periode van verfijning op fles gedurende minimaal 12 maanden. In tegenstelling tot veel witte wijnen komt hij het beste tot zijn recht na een lange verfijning op fles. Deze wijn wordt alleen verkregen in de beste en belangrijkste jaren voor deze wijnstok. Wordt ook wel eens de witte Barolo genoemd.
Serveren bij Visgerechten, wit vlees en kazen
Bewaarpotentieel 12 jaar
Hoe serveren Serveer bij een temperatuur van 12-14°C
Prijs 23,93€/fles (excl. BTW) - 28,95€/fles (incl. BTW)


RODE WIJNEN

Streek Piemonte
Naam Campo della Chiesa
Jaartal 2022
Producent Terre di Sarizzola
Appellatie DOC
Type Rode wijn
Druivensoort Barbera 100%
Alcoholgehalte 14.50%
Vinificatie De fermentatie gebeurt in inox tanks. Grondsoort: kleiachtig. Na een korte verfijning in stalen tanks voor de winterperiode wordt hij ongeveer een jaar na de oogst gebotteld en op de markt gebracht.
Serveren bij Rosbief uit de oven, stoofschotel, paddestoelen of wild
Bewaarpotentieel 6 jaar
Hoe serveren Serveer bij een temperatuur van 16-18°C
Prijs 11,40€/fles (excl. BTW) - 13,80€/fles (incl. BTW)


Streek Piemonte
Naam Monleale
Jaartal 2018
Producent Terre di Sarizzola
Appellatie DOC
Type Rode wijn
Druivensoort Barbera 100%
Alcoholgehalte 14.50%
Vinificatie De fermentatie gebeurt in inox tanks. Grondsoort: mergel kalkhoudend. Ouderdom van de wijnstokken: 70 tot 100 jaar. 12 tot 24 maanden op Franse eiken vaten.
Serveren bij Gerechten op basis van rood vlees of wild
Bewaarpotentieel 10-15 jaar
Hoe serveren Serveer bij een temperatuur van 16-18°C
Prijs 20,62€/fles (excl. BTW) - 24,95€/fles (incl. BTW)


In 2008 sloot Mattia zich aan bij het bedrijf met het ambitieuze project om een varkensboerderij in het wild op te richten om salami te produceren (streng gerijpt in de kelder). Deze salami werd al door de familie geproduceerd, maar alleen voor persoonlijk gebruik of om de dagen tijdens het feesten op te fleuren met vrienden. Mattia is voor Terre di Sarizzola de schakel tussen traditie en innovatie; de "jongen" van het bedrijf die vanaf zeer jonge leeftijd zijn dagen doorbracht in de velden en wijngaarden. Afgestudeerd aan het landbouwinstituut "C.Gallini" in Voghera, verdiepte hij zijn passie voor wijn door naar de Universiteit van Milaan te gaan en een diploma in "Wijnbouw en Oenologie" te behalen. Het bedrijf is circa 100 hectare groot, waarvan 20 hectare bos. De overige 80 hectare zijn deels beplant met wijngaarden en deels bebouwd met granen en voer, die worden gebruikt om een mengsel te produceren dat bedoeld is om de varkens te voeren.