Antica Fratta

De Franciacorta is een heuvelachtige streek tussen de stad Brescia en het zuiden van het Iseomeer. In het zuiden wordt het gebied begrensd door de berg Monte Orfano (451m). Net als veel van de grote wijngebieden in de wereld, is de Franciacorta regio het resultaat van een geologisch toeval. Het is gelegen aan de monding van de Val Camonica, een rivier die een uitlaatklep was voor de gletsjers die tijdens de laatste ijstijd de bergen bedekten. Hierdoor stapelde zich een enorme hoeveelheid grof kalkrijk sediment op. Dit vormt nu de basis voor de toplaag van de grond in een groot deel van het Franciacorta gebied.

Deze gletsjers hebben naast de kwaliteit van de grond, er ook voor gezorgd dat het Iseo meer zich heeft gevormd in het hart van het Franciacorta gebied. Dit meer dient als een hittereservoir waardoor de zomers minder heet zijn en de winters minder streng. Ook dit draagt bij aan een uitermate geschikt klimaat om de wijn te verbouwen en voor de productie van mousserende wijnen volgens de méthode traditionelle (Franciacorta DOCG). De wijnmakers gebruiken hiervoor Chardonnay, Pinot Nero en Pinot Bianco. De eerste twee druiven moeten voor minstens 50% aanwezig zijn. De minimale rijping is 25 maanden. Net als in de Champagne wordt de witte en rode basis wijn apart gevinifieerd.

WITTE WIJNEN

Streek Lombardia
Naam Franciacorta Brut
Jaartal -
Producent Antica Fratta
Apellatie DOCG
Type Mousserende wijn
Druivensoort Chardonnay 100%
Alcoholgehalte 13.00%
Vinificatie De fermentatie gebeurt in roestvrij stalen vaten bij een gecontroleerde temperatuur van 13-15°C, meer dan 24 maanden gerijpt op fles.
Serveren bij Als aperitief
Bewaarpotentieel 6 jaar
Hoe serveren Serveer bij een temperatuur van 5-6°C
Prijs 19,79€/fles (excl. BTW) - 23,95€/fles (incl. BTW)


Streek Lombardia
Naam Franciacorta Essence Brut
Jaartal 2013
Producent Antica Fratta
Apellatie DOCG
Type Mousserende wijn
Druivensoort Chardonnay 90% en Pinot Nero 10%
Alcoholgehalte 13.00%
Vinificatie De fermentatie gebeurt in roestvrij stalen vaten bij een temperatuur van 13-15°C, gefermenteerd in eiken vaten en 36 maanden gerijpt op fles.
Serveren bij Als aperitief
Bewaarpotentieel 7 jaar
Hoe serveren Serveer bij een temperatuur van 5-6°C
Prijs 26,24€/fles (excl. BTW) - 31,75€/fles (incl. BTW)


Streek Lombardia
Naam Franciacorta Quintessence
Jaartal 2007
Producent Antica Fratta
Apellatie DOCG
Type Mousserende wijn
Druivensoort Chardonnay 80% en Pinot Nero 20%
Alcoholgehalte 13.00%
Vinificatie De fermentatie gebeurt in roestvrij stalen vaten bij een temperatuur van 13-15°C, 60 maanden gerijpt op eiken barrique, daarna nog 10 maanden op fles.
Serveren bij Als aperitief
Bewaarpotentieel 15 jaar
Hoe serveren Serveer bij een temperatuur van 5-6°C
Prijs 29,88€/fles (excl. BTW) - 36,15€/fles (incl. BTW)


ROSÉ WIJNEN

Streek Lombardia
Naam Franciacorta Rosé
Jaartal 2010
Producent Antica Fratta
Apellatie DOCG
Type Mousserende wijn
Druivensoort Chardonnay 45% en Pinot Nero 55%
Alcoholgehalte 13.00%
Vinificatie De fermentatie gebeurt in roestvrij stalen vaten bij een temperatuur van 13-15°C. De Essence Rosé is minimaal 42 maanden gerijpt vanaf de oogst, waarvan minimaal 36 maanden gerijpt op de fles.
Serveren bij Als aperitief
Bewaarpotentieel 10 jaar
Hoe serveren Serveer bij een temperatuur van 5-6°C
Prijs 26,24€/fles (excl. BTW) - 31,75€/fles (incl. BTW)

Het productieproces wat aan de basis ligt van DOCG Franciacorta is een exacte kopie van de methode champenoise die ontwikkeld is in de Champagne regio, in Italië noemen ze het alleen metodo classico. Dit proces zorgt voor een meer complexe wijn dan bijvoorbeeld prosecco, vanwege de lange periode waarin de wijn gist in de fles. Het proces doorloopt de volgende stappen: het proces begint uiteraard met de oogst, die in Franciacorta handmatig wordt gedaan. De geoogste druiven worden vervolgens zacht geperst en met deze most worden de verschillende basiswijnen gemaakt tijdens de eerste fermentatie. Van deze basiswijnen wordt de cuvée gecreëerd; een mix van wijnen om de verschillende Franciacorta's mee te maken. De volgende stap wordt "tirage" genoemd. Hierbij wordt er suiker en gist toegevoegd aan de cuvée om de tweede fermentatie op gang te helpen. Tijdens deze tweede fermentatie ontstaat de fijne bubbel in Franciacorta, door de reactie van gist en suiker. De gist eet de suiker op en zo ontstaat het perlage.