Antinori

De naam Antinori duikt al in 1385 op in de archieven van de Italiaanse wijnbouw. Vandaag wordt het bedrijf geleid door Markies Piero Antinori en zijn drie dochters. Toscane en Umbrië, waar de familie sinds mensenheugenis heel wat eigendommen bezit, zijn de bakermat van het Antinori-imperium. Met wijngaarden in de appellaties Chianti Classico, Bolgheri, Montalcino, Orvieto en Montepulciano is ze aanwezig in de roemrijkste wijnregio's van Italië.

In de regio ten zuiden van Firenze bezit Antinori prachtige wijngaarden rond de abdij van Passignano vanwaar de Solaia, Tignanello en Marchese Antinori afkomstig zijn. Ze zijn ook prominent aanwezig in Montepulciano, die andere roemrijke appellatie van Toscane waar ze in de cantina La Braccesca een lekkere Rosso en een klassieke Vino Nobile di Montepulciano produceren.

WITTE WIJNEN

Streek Umbria
Naam San Giovanni Della Sala Orvieto Classico
Jaartal 2021
Producent Antinori
Appellatie DOC
Type Witte wijn
Druivensoort Grechetto 50%, Procanico 25%, en Pinot Bianco en Viognier 25%
Alcoholgehalte 12.00%
Vinificatie De fermentatie gebeurt in roestvrij stalen vaten bij een gecontroleerde temperatuur
Serveren bij Visgerechten, pasta en risotto, vleeswaren, wit vlees en jonge tot halfrijpe kazen
Bewaarpotentieel 5 jaar
Hoe serveren Serveer bij een temperatuur van 8-10°C
Prijs 15,66€/fles (excl. BTW) - 18,95€/fles (incl. BTW)


Streek Umbria
Naam Bramito Castello Della Sala
Jaartal 2021
Producent Antinori
Appellatie IGT
Type Witte wijn
Druivensoort Chardonnay 100%
Alcoholgehalte 13.00%
Vinificatie Een deel van de most wordt in barriques gedaan, waar de alcoholische gisting en de gedeeltelijke malolactische gisting bij een gecontroleerde temperatuur plaatsvinden, terwijl het andere deel, eveneens bij een gecontroleerde temperatuur, de alcoholische gisting ondergaat in roestvrijstalen tanks. Tenslotte worden de wijnen samengebracht voordat de Bramìto wordt gebotteld.
Serveren bij Aperitiefhapjes, pasta- en rijstgerechten met vis of groenten, vleeswaren, vis, wit vlees, kalfsvlees, gevogelte, konijn, jonge en halfoude kazen
Bewaarpotentieel 7 jaar
Hoe serveren Serveer bij een temperatuur van 8-10°C
Prijs 17,60€/fles (excl. BTW) - 21,30€/fles (incl. BTW)


Castello Della Sala bevindt zich in Umbrië, niet ver van de grens met Toscane en op ongeveer 18 kilometer van de historische stad Orvieto. Het Castello is een prachtig middeleeuws kasteel dat dateert van 1350 en omringd is door 500 hectare land, waarvan 170 hectare aangeplant staat met wijnstokken. Deze regio is uitermate geschikt voor de aanplant van witte druivenrassen, hier op een ondergrond van kalk en klei met veel fossiele schelpjes, op hoogtes tussen 220 tot 470 meter waar ze genieten van veel ochtendzon. Druivenrassen zijn de lokale Procanico en Grechetto, maar ook Chardonnay, Sauvignon Blanc, Semillon, Pinot Blanc, Viognier en een klein deel Traminer en Riesling vinden we er. Voor rode wijn is er Pinot Noir. Een plus zijn de grote temperatuurverschillen tussen dag en nacht, ideaal voor de rijping en het behoud van frisse zuren in de druiven en de wijnen.

Eén van de meest beroemde wijnen van het domein is de Cervaro Della Sala, een wijn die gecreëerd werd door hoofdwijnmaker Renzo Cotarella. Na veel 'trial and error' kwam de eerste Cervaro op de markt in 1985. Het was één van de eerste Italiaanse wijnen die een malolactische gisting kende en in Franse eikenhouten vaten rijpte. Een grote witte wijn die perfect kan verouderen.