Antinori

Domein Tignanello ligt in het hart van Chianti Classico, niet ver van het dorp San Casciano in Val di Pesa. Het is daar waar de wereldberoemde Tignanello en Solaia vandaan komen. Het domein strekt zich uit over 319 hectare land, waarvan 130 hectare aangeplant staan met wijnstokken. Beide wijnen, zowel de Tignanello als de Solaia, komen van dezelfde heuvel op een hoogte tussen 350 en 400 meter. De Cabernet Sauvignon is in vergelijking met de Sangiovese iets zuidelijker georiënteerd.

De bodem is mergel uit het plioceen, rijk aan kalksteen en schist. De wijngaard is uniek, helemaal in balans, hoog gelegen, steeds met een aangename bries en met grote temperatuurverschillen tussen dag en nacht, wat op zijn beurt voor fraaie zuren in de druiven zorgt. Het resultaat zijn wijnen die uitstekend kunnen verouderen, perfect rijp, tegelijk vol maar bijzonder verfijnd, met een zachte tanninestructuur en ragfijne zuren die voor extra pit zorgen.

RODE WIJNEN

Streek Toscana
Naam Marchese Antinori Chianti Classico Riserva Tignanello
Jaartal 2018
Producent Antinori
Appellatie DOCG
Type Rode wijn
Druivensoort Cabernet Sauvignon, Merlot, Sangiovese
Alcoholgehalte 13.50%
Vinificatie Bij aankomst in de wijnkelder worden de druiven ontstoken en vervolgens zachtjes geperst. De most wordt vervolgens afgevuld in roestvrije stalen tanks waarin de alcoholische gisting plaatsvindt. Tijdens het macereren op de schillen worden de Remuage- en Délestage-technieken zeer voorzichtig toegepast om een intensieve extractie te garanderen met behoud van elegantie en zachtheid van de tannines. Na de malolactische gisting, die spontaan plaatsvond tot het einde van het jaar, wordt de cuvée gevormd en de wijn blijft gedurende één jaar rijpen in Franse en Hongaarse eiken barriques, gevolgd door nog eens 12 maanden flessenopslag. De Marchese Antinori Riserva is een van de historische wijnen van de Antinoris. Het wordt alleen geproduceerd in de beste jaren van de beste wijngaarden van de Badia a Passignano, Pèppoli en Tignanello wijnmakerijen. Sinds 2011 komen de druiven uitsluitend uit de Tenuta Tignanello, in wiens kelder het ook wordt geteeld.
Serveren bij Paddenstoelen, truffels, gerechten met rood vlees, gebraden of gegrild wild, rijpe kazen
Bewaarpotentieel 10 jaar
Hoe serveren Serveer bij een temperatuur van 18-20°C
Prijs 28,88€/fles (excl. BTW) - 34,95€/fles (incl. BTW)


Tignanello is een icoonwijn, misschien zelfs wel DE icoonwijn van Italië. Hij is de pionier van de Supertuscans. In de allerbeste Italiaanse en gastronomische restaurants kan je een Tignanello bestellen. De 'Supertuscan' Tigannello 2018 is opnieuw een absolute topwijn maar zeer schaars! Tignanello is een wijn die je jong moet kopen want hij is altijd snel uitverkocht. Vervolgens moet je hem zeker enkele jaren kelderrijping geven zodoende dat de Tignanello perfect op dronk is.